Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

26.06.2023

Tss hjälper unga sydafrikaner: Tyska tandläkare räddar barntänder

Barnens ögon lyste när de träffades igen. För första gången efter tre års uppehåll p.g.a. coronapandemin besökte teamet från tandläkarmottagningen KU64 i Berlin nyligen den lilla byn Paternoster som ligger 160 kilometer norr om Kapstaden på Sydafrikas vackra västkust.

Sedan 2009 har de tyska tandläkarna varit där för småttingarna minst en vecka om året.

Vi har redan rapporterat om det – läs mer:

Gruppfoto: Glada barn med tandvårdspersonal

Gruppfoto: Glada barn med tandvårdspersonal

Experterna hade stora planer: laga trasiga tänder och vidta åtgärder för att bevara befintlig tandsubstans, dvs. visa barnen hur korrekt munhygien fungerar. Framför allt fick de lära sig hur man borstar tänderna ordentligt. Det fanns även pedagogiska föreläsningar som en lokal medarbetare översatte till afrikaans. Och de unga sydafrikanerna lärde sig också hur man tillverkar egen tandkräm. Som vanligt tog tandläkarna från Berlin med sig allt som behövdes: sin utrustning, men även tandborstar, tandkräm, böcker och leksaker.

Deras arbete är helt frivilligt och finansieras uteslutande av donationer. Framför allt TSS är starkt involverat och bidrar med en generös donation varje år. Detta behövs för att biståndsprojektet med det vackra namnet „Westcoast Kids“ ska kunna genomföras på ett professionellt sätt.

Inledningsvis var de unga patienterna lite blyga och ibland ängsliga, men genom åren har de fått mycket förtroende för tandläkarna och är öppna och genuint tillgivna mot dem. Detta hjälpte tyskarna mycket i år, eftersom tandhälsan på plats var särskilt utmanande till följd av det oplanerade uppehållet på flera år.

Förutom skolbarn tog tandläkarna från Berlin även hand om barn på två förskolor. Det var bara sex barn som inte hade karies. Totalt behandlades 119 barn. En mycket vanlig diagnos: ”extremt ruttna tänder med djup karies och några tänder som inte är värda att bevara.” Men tandläkarna lyckades ändå förbättra barnens munhälsa avsevärt. Rotrester av kariesdrabbade mjölktänder togs bort, tänder förseglades för att skydda dem från ytterligare skador. Tandläkarna räddade många barntänder som normalt skulle dras ut direkt i Sydafrika. Det är en av anledningarna till att de flesta sydafrikanska treåringar inte har några mjölktänder kvar.

Den här gången försvårades tandräddarnas arbete mycket av ett dagligt strömavbrott som varade flera timmar. Eftersom det inte finns några strömgeneratorer för sådana nödsituationer i byn Paternoster, fick behandlingarna avbrytas gång på gång under längre perioder.

De tyska hjälparna vill komma tillbaka nästa år för att ta hand om sina små patienter. Barnen ser fram emot det och tackade sina berlinska vänner med ett vackert hemgjort certifikat, plus en färgsprakande finalshow med härliga dansrutiner.


Tillbaka till översikten